Prezentujemy przepis na sernik na bazie herbatników Petit Beurre Jutrzenki. Sprawdź sama ten niepowtarzalny przepis na ten smaczny deser!
Składniki :
25 kg białego, półtłustego twarogu
8 jajek
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki rodzynek
½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej
100g białej czekolady
100g deserowej czekolady
3 opakowania herbatników Petit Beurre 100g Jutrzenka
Wykonanie:
Do melaksera włożyć ser, 1,5 szklanki cukru, masło
i żółtka. Miksować razem na jednolitą masę.
Na końcu dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną
i wymieszać. Ubić pianę z 8 białek, dosypać
0,5 szklanki cukru. Do masy serowej dodawać
po łyżce ubitej piany i wymieszać razem obydwie masy. Sparzyć wrzątkiem rodzynki, osuszyć
na papierowej serwetce i ostudzić. Pokroić skórkę pomarańczową. Do masy dołożyć osuszone i schłodzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać.
Prostokątną lub okrągłą blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód herbatnikami Petit Beurre 100g Jutrzenka. Przełożyć masę serową
do blaszki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, przed włożeniem sernika zmniejszyć
do 150stopni. Sernik piec 60 minut. Na wierzchu ostudzonego ciasta ułożyć herbatniki Petit Beurre Jutrzenki 100g. Rozpuścić białą czekoladę
z 0,5 szklanki mleka. Przygotowaną masą cienko posmarować sernik,
a następnie zetrzeć deserową czekoladę na wiórki i posypać na samym wierzchu.
Smacznego!