Banalnie prosty, cudownie puszysty sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego masę stanowi kremowa, waniliowa masa. Przygotowana z jogurtów greckich. Bardzo polecamy!
składniki:
- SKŁADNIKI NA SPÓD:
- tabliczka czekolady,
- opakowanie herbatników około 200g
- 3 opakowania jogurtu naturalnego greckiego (jeden kubeczek powinien mieć 400 g)
- 7 jajek,
- pół szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 budynie waniliowe,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
- Zacznij od przygotowania spodu ciasta- składającego się z ciasteczek i czekolady
- Ciasta rozdrobnij na pył
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
- Wymieszaj razem i wylej na formę do pieczenia, wstaw na chwilę do lodówki
- Teraz zajmij się sernikową masą
- Białka oddziel od żółtek
- Do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy, utrzyj
- Do tak przygotowanej masy dodaj kolejno: jogurty greckie, olej, budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną
- Wszystko ubijaj na małych obrotach miksera, aż do połączenia się składników
- Zajmij się teraz białkami
- Ubij je na sztywno, dodaj szczyptę soli. Powolutku wmieszaj piankę do masy jajeczno- jogurtowej
- Wylej masę na przygotowany spód z herbatników
- Ciasto piecz przez około 60 minut w 180 stopniach
- Po upieczeniu polej galaretką, jeśli lubisz i wstaw na 2 godziny do lodówki