Bardzo świąteczny sernik z żurawiną i białą czekoladą. Przepyszny! Bardzo słodki!
składniki:
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 250 g ciastek typu herbatniki
- 3 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 100 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- tabliczka białej czekolady, garść suszonej żurawiny do posypania
przyrządzanie:
- Ciasteczka pokrusz drobno, dodaj roztopione masło, cynamon. Wymieszaj całość i wypełnij spód tortownicy. Odstaw w zimne miejsce.
- Teraz czas na masę serową.
- Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do powstania gładkiej masy. Odstawić na 20 minut.
- Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Po wierzchu delikatnie wysypać świeżą żurawinę
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minutek.
- Po wystygnięciu oblać białą czekolada i posypać suszoną żurawiną