Sernik na zimno nie wymaga dużo pracy. Specjalnie dla Was zebraliśmy trzy proste przepisy, których tu jeszcze nie było. Koniecznie odkryjcie z nami nowy wymiar sernika, wybierzcie swój ulubiony i dajcie znać jak smakował!
SERNIK NA ZIMNO Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI
- 1 paczka (około 125 g) kruchych ciastek
- 2 łyżki masła orzechowego lub 2 łyżki zwykłego masła
Masa truskawkowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- około 600-700 g truskawek
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto
- 400 ml mleka kokosowego
- Ciasteczka pokruszyć w dłoniach i wymieszać masłem orzechowym lub zwykłym masłem, wyłożyć na spód tortownicy o średnicy około 23 cm i uklepać łyżką.
Masa truskawkowa:
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości wody (zamiast 500 ml dajemy tylko 200 ml). Do gotowej gorącej galaretki dodać żelatynę i odstawić na 5 minut, następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby można trochę podgrzać, ale nie wolno zagotowywać.
- Oderwać szypułki ze świeżych truskawek, opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem na mus, następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się “pesteczek”. Powinniśmy otrzymać około 500 g puree.
- Puree truskawkowe dokładnie wymieszać z galaretką (galaretka może być gorąca lub ciepła).
- Zmiksować twaróg sernikowy z cukrem i likierem, chwilę pomiksować delikatnie napuszając masę, następnie dodać mleko kokosowe i miksować przez około 1 minutę.
- Dodać puree truskawkowe z galaretką i zmiksować do połączenia się składników.
- Masę serową wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki do zastygnięcia (na kilka godzin). Jeśli chcemy, możemy powciskać w masę (gdy jest jeszcze miękka) połówki truskawek.