Idealny, bo szybki i puszysty. Można udekorować go świeżymi owocami, albo tylko galaretką. Sernik na zimno poleca się w ośmiu smacznych odsłonach.
SERNIK NA ZIMNO Z MARAKUJĄ
Składniki
Spód:
- 160 g ciasteczek
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka śmietany
Masa:
- 500 ml puree z marakui
- 220 g cukru pudru
- paczka cukru wanilinowego
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 2,5 łyżki żelatyny
Przygotowanie
- Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać kilka łyżek wody, wymieszać i odstawić do namoczenia na 15 minutek.
- Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopioną czekoladą i śmietaną. Wyłożyć na spód tortownicy.
- Do miski wlać puree z marakui, dodać cukier puder, wanilię i wymieszać.
- Dodać twaróg sernikowy i wymieszać.
- Dodać mleko kokosowe, twaróg.
- Żelatynę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając.
- Żelatynę dodać do masy. Wymieszać wszystko i wlać na masę ciasteczkową.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin.