Idealny, bo szybki i puszysty. Można udekorować go świeżymi owocami, albo tylko galaretką. Sernik na zimno poleca się w ośmiu smacznych odsłonach.
SERNIK NA ZIMNO Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI
- 1 paczka kruchych ciastek
- 2 łyżki masła
Masa truskawkowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- pół kilo truskawek
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- pół szklanki cukru
- 400 ml mleka kokosowego
- Ciasteczka pokruszyć w dłoniach i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy.
Masa truskawkowa:
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją.
- Oderwać szypułki ze świeżych truskawek, opłukać i osuszyć. Zmiksować na mus.
- Mus dokładnie wymieszać z galaretką, lekko ciepłą.
- Zmiksować twaróg sernikowy z cukrem, następnie dodać mleko kokosowe i miksować przez minutkę.
- Dodać mus truskawkowy z galaretką i zmiksować do połączenia się składników.
- Masę serową wyłożyć łyżką na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki na 3 godziny.