Idealny, bo szybki i puszysty. Można udekorować go świeżymi owocami, albo tylko galaretką. Sernik na zimno poleca się w ośmiu smacznych odsłonach.
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO
Spód
- opakowanie kruchych ciastek na spód
- 70 g roztopionego masła
Masa sernikowa
- 2 galaretki o smaku jagodowym
- 1/4 szklanki cukru
- 400 g jagód
- 300 g serka homogenizowanego
- 250 g zmielonego twarogu
- 250 ml śmietanki kremówki
CIASTO
- Dno tortownicy wyłożyć zgniecionymi ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, dokładnie uklepać.
- Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić, dodać cukier.
- Jagody umyć i zmiksować blenderem. Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.
- Zmiksować serek homogenizowany razem z twarogiem i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowej i wylać na spód z ciasteczek, wstawić do lodówki na 2 godzinki.