Sernik na zimno, z dodatkiem czekolady i znanego likieru Baileys.
składniki:
- 250 g - herbatników czekoladowych
- 125 g - masła
- 600 g - serka Philadelphia
- ½ szklanki - cukru pudru
- 1 łyżeczka - kakao
- 1 łyżeczka - cukru waniliowego
- 1 kieliszek - Baileysa
- 100 g - czekolady gorzkiej
- 400 ml - śmietany
- Dekoracja
- czekolada gorzka
przyrządzanie:
Masło roztopić w garnku. Herbatniki włożyć do worka i rozgnieść wałkiem lub zmiksować w robocie na drobne okruchy. Wsypać do miski. Zalać masłem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i docisnąć. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz Baileysa. Zmiksować. Wlać roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Połączyć z bitą śmietaną. Rozłożyć na blacie z herbatników. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować tartą czekoladą.