Sernik na zimno, z czarną porzeczką i prostym spodem. Bez pieczenia, bez tracenia czasu. Robi się praktycznie sam, jest idealny na większe i mniejsze przyjęcia ponieważ wygląda obłędnie.
składniki:
Składniki na spód:
- 140 g ciastek maślanych
- 60 g masła
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki
- 200 g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
- 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
przyrządzanie:
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).
Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce.
CIASTECZKOWY SPÓD :
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.