Sernik na zimno z galaretką malinową. Idealny deser na popołudniowy relaks.
składniki:
- duże opakowanie herbatników, na spód ciasta
- 100 g masła, roztop
- 300 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- tabliczka białej czekolady
- 1 galaretka malinowa
- maliny
przyrządzanie:
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać.
- Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęstą masę.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodawać po łyżce masy mascarpone. Wszystko delikatnie zmiksować.
- Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki.
- Galaretkę rozpuścić. Ostudzić i wstawić do lodówki, a kiedy zacznie tężeć zalej nią wierz sernika.