Szybki, smaczny, idealny na wiosnę czy lato. Sernik na zimno z dodatkiem owoców leśnych - zasmakuje każdemu!
składniki:
- 700 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietanki kremowej 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g ksylitolu lub drobnego cukru
- 30 g żelatyny
- 1 op. biszkoptów
- 600 g mieszanych owoców leśnych
- 2 galaretki malonowe
przyrządzanie:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Jogurt, mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera i zmiksuj. Dodać cukier. Ubijać przez kilka minut, by masa zgęstniała. Żelatynę rozpuścić bardzo dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Żelatynę wlać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty, wyrównać powierzchnie i odstawić do lodówki do stężenia.
Na stężoną masę wyłożyć umyte i osuszone owoce. Zaleć tężejącą galaretka i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.