Sernik potrójnie czekoladowy dla miłośników słodkości, dla gości, generalnie idealny na leniwe popołudnia do kawy.
składniki:
- masa serowa:
- serek kremowy - 270 g (2 opakowania)- naturalny serek typu Philadelphia, Turek, Piątnica...
- jajko - 2 szt
- czekolada deserowa - 6 kostek
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
- cukier - 1/4 szklanki
- spód:
- ciasteczka kruche / maślane - 10 szt
- cukier - 1 łyżka
- masło - 2 łyżki, roztopione
- czekolada deserowa - ok. 6 kostek, roztopiona
- polewa czekoladowa:
- czekolada deserowa - 8 kostek
- śmietanka kremówka - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
przyrządzanie:
W garnuszku rozpuść masło z czekoladą. Pokrusz ciasteczka najdrobniej jak się da, wymieszaj z masłem, dodaj cukier i sól.
Dno małej tortownicy (ok. 18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę z ciasteczek, dociśnij ją do dna i ukształtuj tak, by tworzyła ok.2-3 cm wyższy brzeg. Wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego do 175 oC. Wystudź.
Czekoladę rozpuść, ostudź. Serek ubij z cukrem. Dodaj po jajka oraz śmietanę. Wlej czekoladę, wymieszaj. Dopraw masę wanilią.
Masę serową wlej na ostudzony spód. Piecz w temp. 160 C przez ok. 45 minut, aż masa stężeje. Gotowe ciasto włóż na minimum 2 godziny do lodówki.
Czekoladę w rondelku podgrzej ze śmietanką i masłem, aż utworzą jednolity, czekoladowy sos. Polej nim wierzch sernika. Ciasto podawaj schłodzone.