Sernik serowo - czekoladowy rozpieści Wasze podniebienia. Koniecznie przetestujcie i dajcie znać jak Wam smakuje! Nam bardzo!
składniki:
- NA CIASTO
- 125 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 60 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła
- żółtko lub pół jajka lub 3 łyżki zimnej wody
MASA SEROWA
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone lub ricotty
- 1/3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 jajko
przyrządzanie:
- Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać żółtko lub pół jajka lub zimną wodę i zlepić składniki w kulę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wstawić do lodówki.
MASA SEROWA
- Do miski włożyć twaróg, dodać ricottę lub mascarpone, wsypać cukier, budyń i cukier wanilinowy, wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
- W metalowym garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając, roztapiać połamaną na kosteczki czekoladę, mleko i kawę. Gładką czekoladową masę wlać do masy serowej i zmiksować. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
- Masę serową wyłożyć na spód, wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut do ścięcia się masy.