Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Sernik Walentynkowy

Istnieje wiele sposobów na wyznanie miłości w Dniu Zakochanych. Najpyszniejszym i najsłodszym z nich jest własnoręcznie przygotowany Sernik Walentynkowy. Czekoladowo-ciasteczkowy spód, puszysta warstwa masy serowej i czerwone serduszka są kwintesencją walentynkowego podarunku dla bliskiej osoby ot tak… prosto z serca.

składniki:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta
  • 400 ml wody
  • 200 g ciastek czekoladowych
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 80 g masła
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany 30%
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 200 g truskawek

przyrządzanie:

  1. Pokrusz „na piasek” ciastka czekoladowe, dodaj do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wyłóż dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw ją do wystudzenia.

  1. Ser, jogurt i śmietanę zmiksuj na gładką masę. 25 g żelatyny zalej 50 ml wody, odstaw na kilka minut do stężenia, a następnie podgrzej całość do rozpuszczenia. Tak przygotowany płyn wlej wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas ją miksując.

  1. Dekorację sernika z serduszek przygotowuj wykorzystując galaretkę. Zawartość opakowania zalej 400 ml wody, dodaj 1 łyżkę żelatyny (ok. 10 g), aby galaretka się nie topiła. Rozpuszczony płyn przelej do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odłóż do lodówki do zastygnięcia.

  1. Pokrojone w plasterki truskawki dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Masę serową wylej na podpieczony spód i odłóż do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wierzch sernika udekoruj serduszkami z galaretki.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem