Lekki, kremowy, ale jednocześnie puszysty i aromatyczny. Sernik waniliowy na orzechowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach.
składniki:
SPÓD:
- 10 dag posiekanych orzechów ziemnych (niesolonych).
- 6 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 g twarogu
- 130 g cukru
- 230 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
przyrządzanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę.
- W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem.
- Orzechy mieszamy z bułką tartą i dodajemy do masy jajecznej.
- Teraz powoli dodajemy pianę z białek.
- Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MASA:
- Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
- Następnie ułożyć na spodzie. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut.
- Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Zobacz też: Lekkie śniadanie – serek, płatki i… owoc kaki!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














