Lekki, kremowy, ale jednocześnie puszysty i aromatyczny. Sernik waniliowy na orzechowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach.
składniki:
SPÓD:
- 10 dag posiekanych orzechów ziemnych (niesolonych).
- 6 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 g twarogu
- 130 g cukru
- 230 ml śmietany 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
przyrządzanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę.
- W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem.
- Orzechy mieszamy z bułką tartą i dodajemy do masy jajecznej.
- Teraz powoli dodajemy pianę z białek.
- Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MASA:
- Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
- Następnie ułożyć na spodzie. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut.
- Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Zobacz też: Lekkie śniadanie – serek, płatki i… owoc kaki!