Najlepsze desery są z owocami! Sernik z wiśniami do nich należy. Prosta receptura, zaskakujący smak.
składniki:
- 800 g wiśni
- 500 g kremowego serka do serników
- 250 g kruchych ciastek typu herbatniki
- 200 g cukru
- pół szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
przyrządzanie:
- Ciasteczka zmiksuj z masłem. Masą wylep tortownicę o średnicy 20 cm i piecz 15 minut w 180 stopniach. Odstaw po upieczeniu, do wystudzenia.
- Serek utrzyj z cukrem pudrem, dodaj cukier waniliowy, jajka.
- Masę przelej na wystudzony i upieczony spód, piecz 60 minut w 180 stopniach.
- W czasie gdy sernik będzie się piekł wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Po chwili dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, odstaw.
- Wystudzony sernik udekoruj wiśniami, a jeśli nie masz całych wiśni dodaj konfiturę wiśniową wymieszaną z 3 łyżkami soku z cytryny.