Nasz ulubiony wśród serników.
składniki:
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 125 g jasnego brązowego cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 żółtko
MASA
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 500 g białej czekolady
- 5 dużych jajek
przyrządzanie:
-
- W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, dodać drobno posiekane masło, cukier, migdały i żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Formę o średnicy ok. 24 – 25 cm wysmarować masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 – 60 minut.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 25 – 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
- Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i roztopioną czekoladą. Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.