Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Sernik z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Nasz ulubiony wśród serników. 

składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 125 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
MASA
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 500 g białej czekolady
  • 5 dużych jajek

przyrządzanie:

    • W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, dodać drobno posiekane masło, cukier, migdały i żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
    • Formę o średnicy ok. 24 – 25 cm wysmarować masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 – 60 minut.
    • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 25 – 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
    • Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i roztopioną czekoladą. Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.