Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Sernik z kratką

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis kulinarny na wyśmienity sernik, który w szybki sposób upieczesz sama w domu…

Ciasto: 20 dag mąki, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 1 jajko, 2-3 łyżki śmietany, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko do smarowania wierzchu

Masa serowa: 2x 500g Turek serek do wypieków, 4 jajka, 1/3szklanki kaszy manny, 5 dag skórki z pomarańczy, 5 dag rodzynek, 3/4 szklanki cukru, 10 dag masła

Przygotowanie:

Ciasto: jajka rozmącić ze śmietaną, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać resztę składników.
Zagnieść ciasto, 2/3 ciasta wywałkować i wyłożyć na tortownicy (średnica24) podpiec przez 20 minut w temp. 180stopni

Masa serowa: masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, cukier i ser. Ubić pianę z białek włożyć do masy serowej, dodać skórkę z pomarańczy, rodzynki, kasze manną.

Wszystko dokładnie wymieszać i położyć na lekko podpieczone ciasto.

Z wierzchu przybrać sernik kratką zrobioną z reszty ciasta półkruchego. Dodać do ciasta kakao i kształtować wałeczki o średnicy pół centymetra. Posmarować kratkę rozmąconym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 70 minut w 180 stopni.

xxxkarola