Niesamowicie pyszny domowy sernik z dodatkiem malin. Nie tylko smakuje świetnie, zobaczcie sami, jak wygląda! Tym deserem zaskoczycie każdego.
składniki:
- 1 kg twarożku sernikowego
- 3 białka
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki kremówki
- miąższ z 1 laski wanilii
- 1 Szklanka cukru
SPÓD:
- 6 batonów twix
- 50 g masła
- 125 g maślanych herbatników
WIERZCH:
- 250 g świeżych malin
przyrządzanie:
Pokrojone batoniki, zmielone herbatniki i roztopione masło mieszamy w misce, aż wszystko się delikatnie połączy, a kawałki batonów pozostaną nienaruszone. Układamy na dnie tortownicy, lekko przyklepujemy, wstawiamy do lodówki. | |
Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Jeśli zamiast cukru waniliowego mamy wanilię, dodamy ją nieco później. Do utartych żółtek dodajemy masło, ubijamy na gładko. | |
Masę żółtkową, twaróg i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gęsty krem. Teraz możemy dodać miąższ laski waniliowej. Dolewamy śmietankę kremówkę i ucieramy na gładką masę. | |
Białka ubijamy na pianę z 1/2 szklanki cukru. Dodajemy do masy twarogowej, mieszamy delikatnie łyżką. | |
Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem środek ciasta. Patyczek powinien być delikatnie wilgotny – żeby sernik nie wyszedł nam zbyt suchy. | |
Ciasto chłodzimy, a potem wstawiamy do lodówki. Na końcu układamy na nim maliny. |