Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Sernik z polewą

Sernik lubi prawie każdy. Można przygotować go z własnoręcznie zrobionego twarogu lub z dostępnego w sprzedaży sera mielonego przeznaczonego do wypieków. Istnieje wiele wariantów sernika, zarówno pod względem masy twarogowej jak spodu, na jakim jest zrobiony. Propozycja na półkruchym cieście z polewą czekoladową na wierzchu to znakomity deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych łakomczuchów.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag smalcu
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • ok. szklanki cukru kryształu
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę z tłuszczem posiekać.
  2. Dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Wstawić do lodówki na 1/2 godz.
  5. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.

Wykonanie masy serowej:

  • Do sera dodać masło, jaja, cukier, cukier waniliowy,
  • Dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca.
  • Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać, zagotować.
  • Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą o dowolnym smaku lub polać stopioną czekoladą.