Lubicie sernik? To ciasto będzie świetnie smakowało, jeśli do masy twarogowej dodamy suszoną żurawinę. Oto prosty przepis na sernik z żurawiną!
składniki:
• 250 g mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g cukru pudru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1 jajko
• 125 g margaryny
• 1 kg twarogu
• 250 g margaryny
• 6 jajek
• 300 g cukru pudru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g żurawiny
• 1 łyżka mąki do obtoczenia żurawiny
przyrządzanie:
- 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Na pół godziny wstawiamy do lodówki. Rozwałkujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
- 2. Twaróg mieszamy z utartym tłuszczem. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy żółtka, aromat oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- 3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier. Żurawinę obtaczamy w mące i dodajemy ją wraz z pianą z białek. Masę serową nakładamy na ciasto.
- 4. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.