- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 100 ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 130 - 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 200 g świeżej żurawiny
- cukier puder
liczba porcji:
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem suszonej żurawiny.
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Nie ma konieczności podpiekania ciasta (ja tego nie robiłam), ale jeśli chcecie, można spód podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 15 minut.