- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 100 ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 130 - 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 200 g świeżej żurawiny
- cukier puder
liczba porcji:
Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem suszonej żurawiny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Odstawić na 30 minut.
Masę serową (będzie dość rzadka) wylać na podpieczony spód. Po wierzchu delikatnie wysypać świeżą żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Podawać oprószony cukrem pudrem.