Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Sernik zebra na kruchym spodzie – prosty przepis

O serniku zebra już kiedyś wspominaliśmy. Przepis cieszył się ogromnym zainteresowaniem i dlatego prezentujemy jeszcze lepszą wersję. Prosty i szybki przepis na sernik zebra tym razem na kruchym spodzie. Musicie wypróbować!

składniki:

Ciasto kruche: mąka  2 szklanki masło kostka cukier puder - 10 dag żółtka - 2 szt. proszek do pieczenia pół łyżeczki otarta skórka z cytryny pół łyżeczki
Masa serowa - ser w wiaderku - 1 kg jajka - 2 szt.
żółtka - 2 szt. masło -pół kostki cukier puder - pół szklanki kasza manna - 1 łyżka mąka ziemniaczana - 1 łyżka cukier waniliowy - 2 łyżeczki aromat pomarańczowy - pół łyżeczki kakao - 2 łyżki czekolada gorzka -tabliczka migdały

przyrządzanie:

Zacznijmy od kruchego spodu. Zatem- suche składniki wymieszaj razem, niech się zaprzyjaźnią.

Do suchych dodaj masło i wszystko poszatkuj nożem. Potem dolej żółtek, dosyp skórkę z cytrynki i szybkim ruchem ugniataj ciasto.

Gdy składniki się połączą przenieść ciasto do lodówki na około 40 minut lub 1 h.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę.

Teraz czas na zebrową masę.

Żółtka z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać ser, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao a do drugiej aromat

Masę serową wykładać po 3 łyżki na przemian jasną i ciemną.

 

Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w 180 stopniach