Prosty w przygotowaniu sernik z malinami lub jeżynami idealnie nadaje się na każde przyjęcie.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 400g cukru pudru
- 5 jajek
- 110g mąki pszennej
- 400g tłustego białego sera
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120g malin lub jeżyn
Przygotowanie:
Czekoladę należy rozpuścić, ostudzić. Masło oraz 250g przesianego cukru miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy 3 jajka – wbijać po jednym i dokładnie miksujemy zanim dodamy kolejne. Wlewamy ostudzoną czekoladę i dalej miksować. Następnie dodajemy mąkę. 3/4 masy wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem lub tortownicę – wysmarowana masłem.
Biały ser mielimy a następnie ucieramy w misce z resztą cukru, 2 jajkami oraz cukrem waniliowym. Jeżeli już dobrze utrzemy wylewamy masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy reszte masy czekoladowej i układamy maliny lub jeżyny.
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopni 45-60 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.