Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami – genialne cisto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi mięciutkich pierniczków.
składniki:
- Masa serowa: 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
- 4 jajka
- 2,5 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz - puszystych gwiazdek z nadzieniem wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie
- Spód sernika: 200 g ciasteczek owsianych
- 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego 1 łyżeczka cynamonu
- Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka łyżeczka masła
- Do dekoracji:
- Płatki migdałowe, orzechy laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz
przyrządzanie: