Sernik czy piernik… a może sernikopiernik? Przepis na widowiskowy, puszysty i idealnie wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi pierniczkami – genialne cisto łączące delikatność sernika z wyrazistymi nutami korzennymi mięciutkich pierniczków.
składniki:
- Masa serowa: 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
- 4 jajka
- 2,5 łyżki budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków Lambertz - puszystych gwiazdek z nadzieniem wiśniowym o smaku rumowym bogato nadziewanych w czekoladzie
- Spód sernika: 200 g ciasteczek owsianych
- 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego 1 łyżeczka cynamonu
- Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka łyżeczka masła
- Do dekoracji:
- Płatki migdałowe, orzechy laskowe , pierniki precle w czekoladzie Lambertz
przyrządzanie:
Owsiane ciasteczka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszać i ugnieść równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstawić do lodówki. Następnie przemielony ser utrzeć z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodawać do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjąć z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałożyć do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryć nadziewanymi pierniczkami gwiazdkami Lambertz i ponownie przykryć je pozostałą masą sernikową.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 – 165 stopni przez ok 75 minut. Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblać ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Można wykorzystać do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotować własną topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Gotowe!!! Smacznego!
Porada: Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy lub użyty w przepisie wiśniowo-rumowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe