Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Serowe mity

 

Jaki jest ser, każdy widzi. Podobno. Dzisiaj chcemy wspólnie z Wami rozprawić się z różnymi obiegowymi prawdami na temat sera, które jednak nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Przejdźmy do konkretów.

Mit #1:

Sery tuczą – każdy pokarm posiada kalorie, więc najwyższy czas przestać się ich bać. One po prostu były, są i będą. Sery są bogate w fosfor, wapń, białko i wiele różnych witamin. Biały ser jest mniej kaloryczny, dlatego jeżeli chcesz zrzucić trochę z wagi, będzie on pasował jak ulał do Twoich potrzeb.

Mit #2:

Sery są mniej kaloryczne od mięsa – przede wszystkim tak sery, jak i mięso zawierają podobne ilości białka. Oczywiście, istnieje tyle rodzajów sera oraz mięsa, iż trudno tutaj na precyzyjną, uniwersalną odpowiedź, aczkolwiek istnieją sery, które są bardziej kaloryczne od mięsa.

Mit #3:

Liczba dziur w serze oznacza jego jakość – liczba dziur nie ma żadnego wpływu na jakość sera. Mała ciekawostka, pierwszy ser z dziurami powstał dziełem przypadku. Techniki produkcji „dziurawego sera“ używa się dziś tylko w przypadku sera szwajcarskiego.

Mit #4:

Ser pleśniowy jest bezpieczny w czasie ciąży – w czasie ciąży należy unikać spożywania serów pleśniowych, ponieważ mogą zawierać bakterie listerii, które mogą zagrozić w przebiegu ciąży.

Mit #5:

Białego sera nie można łączyć z pomidorem – teoria szkodliwości łączenia pomidora z produktami nabiałowymi opiera się na założeniu, że zawarte w pomidorze kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, kumarynowy czy jabłkowy) łączą się z wapniem obecnym w mleku i jego przetworach co prowadzić ma do bólu, sztywności i stanów zapalnych.

Na szczęście, nie ma żadnych naukowych badań potwierdzających zasadność takiego podejścia.

Mit #6:

Francuzi jedzą najwięcej sera na świecie – wynika z sondażu zrealizowanego przez amerykański think tank Pew Research Center, który w ten sposób uczcił rocznicę rewolucji francuskiej. Francuzi jednak rokrocznie są w czołówce producentów i eksporterów sera w UE, obok Greków i Niemców.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl