Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Serowe mity

 

Jaki jest ser, każdy widzi. Podobno. Dzisiaj chcemy wspólnie z Wami rozprawić się z różnymi obiegowymi prawdami na temat sera, które jednak nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Przejdźmy do konkretów.

Mit #1:

Sery tuczą – każdy pokarm posiada kalorie, więc najwyższy czas przestać się ich bać. One po prostu były, są i będą. Sery są bogate w fosfor, wapń, białko i wiele różnych witamin. Biały ser jest mniej kaloryczny, dlatego jeżeli chcesz zrzucić trochę z wagi, będzie on pasował jak ulał do Twoich potrzeb.

Mit #2:

Sery są mniej kaloryczne od mięsa – przede wszystkim tak sery, jak i mięso zawierają podobne ilości białka. Oczywiście, istnieje tyle rodzajów sera oraz mięsa, iż trudno tutaj na precyzyjną, uniwersalną odpowiedź, aczkolwiek istnieją sery, które są bardziej kaloryczne od mięsa.

Mit #3:

Liczba dziur w serze oznacza jego jakość – liczba dziur nie ma żadnego wpływu na jakość sera. Mała ciekawostka, pierwszy ser z dziurami powstał dziełem przypadku. Techniki produkcji „dziurawego sera“ używa się dziś tylko w przypadku sera szwajcarskiego.

Mit #4:

Ser pleśniowy jest bezpieczny w czasie ciąży – w czasie ciąży należy unikać spożywania serów pleśniowych, ponieważ mogą zawierać bakterie listerii, które mogą zagrozić w przebiegu ciąży.

Mit #5:

Białego sera nie można łączyć z pomidorem – teoria szkodliwości łączenia pomidora z produktami nabiałowymi opiera się na założeniu, że zawarte w pomidorze kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, kumarynowy czy jabłkowy) łączą się z wapniem obecnym w mleku i jego przetworach co prowadzić ma do bólu, sztywności i stanów zapalnych.

Na szczęście, nie ma żadnych naukowych badań potwierdzających zasadność takiego podejścia.

Mit #6:

Francuzi jedzą najwięcej sera na świecie – wynika z sondażu zrealizowanego przez amerykański think tank Pew Research Center, który w ten sposób uczcił rocznicę rewolucji francuskiej. Francuzi jednak rokrocznie są w czołówce producentów i eksporterów sera w UE, obok Greków i Niemców.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl