Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Sery i zioła: jakie pasują do siebie najlepiej?

Sery smakują intensywnie i są gęste, zioła z kolei są delikatne i lekkie. Sery sycą, zioła nadają aromatu i wspomagają trawienie. Jak to w życiu bywa, przeciwieństwa się przyciągają. Ze względu na mnogość rodzajów zarówno serów, jak i ziół, warto wiedzieć, co z czym najlepiej łączyć i w jakiej formie podawać.

 

Palcelizacpl-ziola-1

 

Ser serowi nierówny

 

Istnieje tradycja kulinarna, aby do serów twardych stosować głównie kminek, koper, rozmaryn i szałwię, a do miękkich – cząber, majeranek, tymianek i miętę.

Odmiany serów zależą zarówno od technologii wytwarzania, użytych dodatków, jak i długości dojrzewania. Te świeże są zwykle delikatne w smaku, mają puszystą, lekką konsystencję. Doskonale komponują się z ostrymi przyprawami, ale dobrze smakują także przyrządzane na słodko. Sery miękkie ze skórką mają posmak grzybowy (brie, camembert) lub słonawy – jak neufchatel. Wśród serów pleśniowych niebieskich najbardziej znane to roquefort, gorgonzola, rokpol, cambozola czy Danish Blue. Zwykle mają dość wyraźny, charakterystyczny, słony smak. Najdłużej dojrzewają sery półtwarde (takie jak cantal, cheddar czy gouda) oraz twarde, jak ementaler, appenzeller, Beaufort lub parmezan.

 

Idealnie dobrani

 

Bogactwo serowych smaków tak naprawdę daje jednak nieograniczone możliwości. Jak więc łączyć sery z ziołami? Te wskazówki na pewno pomogą wam stworzyć wspaniałą sałatkę z serem pleśniowym, albo różnorodną deskę serów:

  • Sery twarde w potrawach z pomidorami wprost „domagają się” dodania oregano, które zamieni nawet zwykłą zapiekankę w iście włoską ucztę. Same sery po podgrzaniu zmieniają czasem smak, warto więc trochę poeksperymentować, stosując jedynie ogólne zasady. Komponując potrawy z serów i ziół, staraj się dobierać zestawienia kontrastowe. Smak świeżych serów zwykle dobrze podkreślają słodkie lub ostre przyprawy.
  • Ser dojrzały i intensywny zostanie złagodzony poprzez delikatny aromat tymianku, lubczyku czy bazylii, która oprócz działania antybakteryjnego, wzmacnia żołądek i uzupełnia dietę w minerały i witaminy.

 

Smacznego!