Shakshuka oryginalnie pochodzi z kuchni tunezyjskiej. Jest to nic innego jak zapiekane jajka w towarzystwie pomidorów i papryki. Tam jedzona na śniadanie, ale w związku z tym, że jest to potrawa bardzo pożywna można ją jadać także na obiad czy kolację. Shakshuka jest pyszna i bardzo modna. A sposób jej jedzenia - prosto z patelni - zbliża do siebie i sprawia, że wspólny posiłek jest wyjątkowy!
składniki:
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średniej wielkości papryki czerwonej
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
przyrządzanie:
- Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej dodać kminek, czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
- W sosie zrobić dwa dołki w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka.
- Zdjąć z ognia, podawać z siekaną zieleniną.