Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Jesienią zmienia się nie tylko nasza garderoba, ale i dieta. Ta nieco chłodniejsza pora roku dostarcza nam bowiem wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i przez najbliższe miesiące kosztować tych pysznych, sezonowych smakołyków. Pomysł na jesienne danie z wykorzystaniem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński. 

0

składniki:

  • 1 l wody
  • 200 ml octu
  • 100 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz w ziarnkach
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 200 g marchewki
  • 5 płatów śledziowych
  • kilka łyżek oleju
  • 25 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g jabłek
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 36%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • kilka listków roszpunki

przyrządzanie:

  • Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i czarnego pieprzu. Dodajemy do niej 300 g białej cebuli pokrojonej w piórka oraz marchewkę pokrojoną w grube plastry. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, a następnie studzimy.
  • Płaty śledziowe czyścimy, solimy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju na złoty kolor. Do zimnej zalewy wkładamy usmażone śledzie i zostawiamy na noc w lodówce.

  • 200 g jabłek kroimy w cienkie plastry, oprószamy cukrem pudrem i suszymy w suszarce do owoców lub w piekarniku (na papierze do pieczenia, przez ok. 1-2 godziny, w temperaturze 100-150 stopni C, z włączonym termoobiegiem).

  • Drugą część jabłek (200 g) obieramy, wydrążamy z nich nasiona i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki. 200 g białej cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem z jabłkami na maśle, a następnie podlewamy śmietaną 36% i dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą). Kiedy jabłka i cebula są już miękkie mielimy je w termomixie na gładko, lub miksujemy i przecieramy przez sito, tworząc w ten sposób mus jabłkowy. Doprawiamy solą do smaku, studzimy i przekładamy do miseczki.

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4-5 cm cząstki i podsmażamy na złoty kolor na oleju z masłem, a następnie solimy i pieprzymy.

  • Na talerzu układamy kawałki śledzia, robimy kropki z musu jabłkowego i śmietany, dekorujemy potrawę liśćmi roszponki, marchewką z zalewy, suszonym jabłkiem, a opcjonalnie także świeżym, pokrojonym w słupki. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy