Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Jesienią zmienia się nie tylko nasza garderoba, ale i dieta. Ta nieco chłodniejsza pora roku dostarcza nam bowiem wielu wspaniałych smaków: grzybów, dyni, cukinii, papryk, gruszek czy jabłek. Warto korzystać z dobrodziejstw natury i przez najbliższe miesiące kosztować tych pysznych, sezonowych smakołyków. Pomysł na jesienne danie z wykorzystaniem jabłek, przygotował Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz – Krzysztof Obliński. 

0

składniki:

  • 1 l wody
  • 200 ml octu
  • 100 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz w ziarnkach
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 200 g marchewki
  • 5 płatów śledziowych
  • kilka łyżek oleju
  • 25 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g jabłek
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 36%
  • 0,5 kg ziemniaków
  • kilka listków roszpunki

przyrządzanie:

  • Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru, z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i czarnego pieprzu. Dodajemy do niej 300 g białej cebuli pokrojonej w piórka oraz marchewkę pokrojoną w grube plastry. Gotujemy wszystko ok. 10 minut, a następnie studzimy.
  • Płaty śledziowe czyścimy, solimy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju na złoty kolor. Do zimnej zalewy wkładamy usmażone śledzie i zostawiamy na noc w lodówce.

  • 200 g jabłek kroimy w cienkie plastry, oprószamy cukrem pudrem i suszymy w suszarce do owoców lub w piekarniku (na papierze do pieczenia, przez ok. 1-2 godziny, w temperaturze 100-150 stopni C, z włączonym termoobiegiem).

  • Drugą część jabłek (200 g) obieramy, wydrążamy z nich nasiona i kroimy na ok. 3-4 cm kawałki. 200 g białej cebuli kroimy w piórka i podsmażamy razem z jabłkami na maśle, a następnie podlewamy śmietaną 36% i dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą). Kiedy jabłka i cebula są już miękkie mielimy je w termomixie na gładko, lub miksujemy i przecieramy przez sito, tworząc w ten sposób mus jabłkowy. Doprawiamy solą do smaku, studzimy i przekładamy do miseczki.

  • Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na 4-5 cm cząstki i podsmażamy na złoty kolor na oleju z masłem, a następnie solimy i pieprzymy.

  • Na talerzu układamy kawałki śledzia, robimy kropki z musu jabłkowego i śmietany, dekorujemy potrawę liśćmi roszponki, marchewką z zalewy, suszonym jabłkiem, a opcjonalnie także świeżym, pokrojonym w słupki. Podajemy razem ze smażonymi ziemniakami.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy