- 1 kg śledzi
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 l śmietany
- 1 łyżka musztardy
Przygotować zalewę z 1l wody, octu, cukru i przypraw – zagotować na wrzątek wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, odstawić do wystygnięcia. Zimną zalewą zalać śledziena 24 godziny. Przygotować sos: 2 łyżki cukru pudru rozetrzeć z musztardą i śmietaną. Śledzie polać sosem przed podaniem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













