Na przystawkę albo drobną przekąskę polecamy śledziki uzupełnione smakiem i aromatem koperku.
czas: 15 minut + 2 godziny marynowania + 24 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
250 g matiesów
pół szklanki soku cytrynowego
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
uwagi:
Zwolennicy bardziej zdecydowanych smaków zamiast soku z cytryny do marynaty mogą użyć octu spirytusowego, z tym, że wtedy należy go dodać mniej niż wody.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













