Klasyczne danie z lekko zamarynowanymi śledziami, warzywami i kremowym sosem z majonezu
czas: 15 minut + 3 godziny moczenia
liczba porcji: 5
składniki:
500 g płatów śledziowych
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 mała czerwona papryka
pół szklanki majonezu
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki octu spirytusowego
sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Śledzie dokładnie opłukać, a następnie moczyć przez dwie godziny w zalewie przygotowanej z litra wody i połowy szklnaki octu. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a paprykę w cienkie paski. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczyptę oregano i ponownie wymieszać.
Śledzie dokładnie odsączyć, odciskając nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Płaty przekroić na połówki. Układać je w słoiku lub plastikowym pojemniku, przykrywając każdą warstwę częścią warzyw i polewając sosem. Szczelnie zamknąć i chłodzić w lodówce najlepiej przez dobę.