Sylwester już tuż! Dlatego mamy specjalny przepis na ekspresową przekąskę z ciasta francuskiego. Ślimaczki podbiją Wasze podniebienia i będą gotowe już w 20 minut.
składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- ok. 11 plasterków ulubionej szynki
- ok. 11 plasterków sera żółtego
przyrządzanie:
- Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
- Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















