Sylwester już tuż! Dlatego mamy specjalny przepis na ekspresową przekąskę z ciasta francuskiego. Ślimaczki podbiją Wasze podniebienia i będą gotowe już w 20 minut.
składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- ok. 11 plasterków ulubionej szynki
- ok. 11 plasterków sera żółtego
przyrządzanie:
- Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
- Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia).