Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki i sera sprawdzą się jako przystawka. Poznaj bardzo prosty przepis!
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dag sera żółtego (lub mozzarelli)
- 15 dag szynki
- 3 ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- sos pomidorowy (może być ketchup lub duszone pomidory)
przyrządzanie:
- Ciasto rozkładamy i smarujemy sosem pomidorowym.
- Czosnek siekamy i rozkładamy na cieście.
- Ser kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
- Szynkę tniemy w kosteczkę i posypujemy ciasto.
- Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę.
- Całość zwijamy w roladę i wkładamy do zamrażalki na 15 minut.
- Po tym czasie tniemy na kawałki o grubości około 2 cm i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.