Ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki i sera sprawdzą się jako przystawka. Poznaj bardzo prosty przepis!

składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dag sera żółtego (lub mozzarelli)
- 15 dag szynki
- 3 ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- sos pomidorowy (może być ketchup lub duszone pomidory)
przyrządzanie:
- Ciasto rozkładamy i smarujemy sosem pomidorowym.
- Czosnek siekamy i rozkładamy na cieście.
- Ser kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
- Szynkę tniemy w kosteczkę i posypujemy ciasto.
- Dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę.
- Całość zwijamy w roladę i wkładamy do zamrażalki na 15 minut.
- Po tym czasie tniemy na kawałki o grubości około 2 cm i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













