Pyszny i pachnący przepis na śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką, oczywiście jeśli nie masz śliwek, możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce. W tym przepisie do zrobienia kruszonki użyłam oleju kokosowego, ale śmiało możesz wykorzystać roztopione masło.
składniki:
- 500 g wydrylowanych śliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g płatków owsianych
- 60 g cukru trzcinowego
- 15 łyżek płynnego oleju kokosowego lub masła
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowuję kruszonkę: Płatki owsiane, cukier, sok z cytryny i cynamon, wsypuję do malaksera i pulsuję przez 10 sekund. Następnie suche składniki łączę z olejem kokosowym i mieszam.
- Kruszonką posypuję śliwki. Wkładam do piekarnika na około 30 minut.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIE POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>KLIK>>>>>>>