Słodkie, niepozorne, ale bardzo smaczne kuleczki z gałką muszkatołową.
składniki:
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 g mielonych orzechów, dowolnych
- 200 gram cukru
- 2 świeże jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 tabliczka czekolady
- garść posiekanych pistacji
- 50 g suszonych owoców, dowolnych
przyrządzanie:
- Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę owoce kandyzowane, mielone orzechy, gałkę muszkatołową.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, wyrób ciasto
- Cisto uformuj w kuleczki, wielkości orzecha włoskiego
- Ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku 12 minut, temperatura 180 stopni
- Po wystudzeniu polej kuleczki czekoladą i posyp pistacjami lub obtocz w kakao