Koniec z nudnymi, tradycyjnymi zupami! Słodziutka zupa cebulowa to bardzo prosty i szybki przepis, który sprosta wymaganiom największych łasuchów. Zarówno dorośli, jak i dzieciaki ją uwielbiają!
składniki:
0,5 kg cebuli
50 g masła
1,5l bulionu warzywnego
50g mąki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
przyrządzanie:
Poszatkuj cebulę.
W garnku, na małym ogniu, roztop masło. Wrzuć cebulę i przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, gotuj ją.
Dodaj sól i pieprz.
Powoli posypuj cebulę mąką, cały czas mieszając, ponieważ mogą zrobić się grudki.
Dodaj połowę przygotowanego bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Po tym czasie dodaj resztę bulionu i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Podawaj gorące. Świetnie smakuje z grzankami!
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zupa z awokado na zimno