Słodziutkie jabłka otoczone karmelem to dobry sposób, aby namówić małe niejadki do spożywania owoców. Jabłka w tej deserowej wersji z pewnością posmakują każdemu, bez względu na wiek!
składniki:
10 jabłek,
10drewnianych patyczków do szaszłyka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki wody,
300 ml śmietany
przyrządzanie:
1. Jabłka myjemy i w każdy owoc wbijamy patyczek do szaszłyków.
2 Przygotowujemy karmel: do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 0,5 szklanki wody. Postaw garnek na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia. Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru.
3. W trakcie przygotowywania karmelu w osobnym garnku podgrzewamy 300 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednią barwę, łączymy składniki razem.
4. Moczymy w karmelu jabłka, tak aby były w całości pokryte sosem karmelowym.
5. Odkładamy jabłka do lodówki na 2 godziny.