Smaczny i prosty w wykonaniu krupnik, to doskonałe rozwiązanie na jesienny obiad. My uwielbiamy takie zupy!
składniki:
- ok. 70-80 dkg mięsa (skrzydełka drobiowe, żołądki, golonka, kości wieprzowe lub cielęce, żeberka itp.)
- 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- duży kawałek selera
- mały por lub pół większego
- pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 5-6 ziemniaków
- ew. kilka suszonych grzybków
- ew. dwie, trzy łyżki słodkiej śmietany do zabielenia (zwykle pomijam) lub łyżeczka masła
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















