Smaczny i prosty w wykonaniu krupnik, to doskonałe rozwiązanie na jesienny obiad. My uwielbiamy takie zupy!
składniki:
- ok. 70-80 dkg mięsa (skrzydełka drobiowe, żołądki, golonka, kości wieprzowe lub cielęce, żeberka itp.)
- 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- duży kawałek selera
- mały por lub pół większego
- pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- 5-6 ziemniaków
- ew. kilka suszonych grzybków
- ew. dwie, trzy łyżki słodkiej śmietany do zabielenia (zwykle pomijam) lub łyżeczka masła
przyrządzanie:
- Mięso umyć, włożyć do ok. 3 litrowego garnka, zalać wodą (ok. 2l) zagotować, zmniejszyć ogień, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybki.
- Gotować 30 – 60 minut (z drobiowym mięsem krócej, inne dłużej np. golonkę czy żołądki ok. 60 minut).
- Warzywa obrać, razem z opaloną cebulą dodać do mięsa (jedną marchewkę można zetrzeć i dodać później), wsypać kaszę, wszystko osolić (ja solę ok. 1 czubatą łyżeczkę), gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę.
- Kiedy i one będą miękkie – zupa jest gotowa.
- Dodać mielony pieprz do smaku, jeśli jest mało słona – dosolić.
- Można wyjąć mięso, pokroić i dorzucić do zupy, ewentualnie zabielić krupnik wlewając śmietanę, dodać masło.
PRZEPIS NA : Pasta z tofu i suszonych pomidorów do chleba >>>