Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Smak wódki

Z wyjazdu do Szwecji na pewno na długo zapadnie nam w pamięć niezwykłe doświadczenie hmmm... kulinarne. Uczestniczyliśmy w profesjonalnym pokazie połączonym z małym szkoleniem. Uczono nas jak smakować wódkę

Nie pomyliliście się. Smakować. Bo wódka – jak się przekonaliśmy – ma całkiem konkretny smak. I nie chodzi tylko o wódki owocowe.


Od nich zacznijmy. Przemiły Szwed, każący się nazywać Per Ception zapytał nas – Polaków – dlaczego chłodzimy wódki smakowe. Odparliśmy, że każda wódka powinna być schłodzona, bo im zimniejsza, tym lepsza.
I to był błąd. Per dał do spróbowania Absoluta Mandarynkowego zmrożonego i takiego zaledwie lekko schłodzonego. Ten zmrożony stracił większość walorów smakowych i zapachowych. Zmrażanie go nie ma więc żadnego sensu!!! Dowolnie schładzać możemy natomiast wódki czyste.


Potem na ślepo próbowaliśmy wielu wódek. Spokojnie, nie wynoszono nas. To było jedno z tych spotkań, podczas których wszyscy po spróbowaniu wszystko grzecznie… wypluwali.


Oto kilka obserwacji i wniosków, które wydały mi się na tyle interesujące, by je Wam przekazać.
Jeśli mamy bardziej wytrawny smak, pijmy wódki zbożowe. Jeśli wolimy słodkości, sięgnijmy po wódki z ziemniaków. Na marginesie: Szwedzi zazdroszczą nam Luksusowej. Twierdzą, że nie ma na świecie lepszej wódki z ziemniaków. I właśnie ona najlepiej nadaje się do słodkich drinków.


Czy sami jesteście w stanie nauczyć się smaku wódek? Oczywiście. Jeśli nie jesteście w stanie przytrzymać wódki przez kilka sekund na języku – tak by dokładnie poczuć jej smak – spróbujcie kilka wódek wymieszać w takich samych proporcjach z tym samym sokiem ananasowym – różnica będzie tak czytelna, że aż sami będziecie zdziwieni.


I jeszcze jedno: wiele osób żali się, że niektóre wódki palą w podniebienie i przełyk. A Absolut, Finlandia, Wyborowa czy Luksusowa (nie przypadkowo stawiamy je w jednym, pierwszym szeregu) nie. No bo sprawa dotyczy dokładności procesu destylacji. Im lepszy i dokładniejszy, tym trunek szlachetniejszy. Jeśli więc coś pali, lepiej unikać tego jak ognia – dla własnego zdrowia.


No właśnie – na zdrowie!