Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Smakowita owsianka z kozim serem

Owsianka to nuda? W życiu! Dzisiaj chcemy Wam pokazać wyśmienitą owsiankę z kozim twarogiem, orzechami i owocami, zarówno dla smakoszy owsianek jak i dla wszystkich, którzy po prostu poszukują nowych smaków od samego rana, które można przygotować w mgnieniu oka. Podziękujecie nam później, a tymczasem zapraszamy już do przepisu.

Poniżej znajdziecie wszystkie składniki owsianki dla 2 osób wraz z naszymi propozycjami dodatków:

1/2 szklanki płatków owsianych,

2 szklanki wody lub mleka,

łyżka miodu,

szczypta soli,

1 banan,

garść ulubionych drobnych owoców,

2 łyżki orzechów laskowych,

100 g koziego twarogu wiejskiego.

Jeżeli wszystkie składniki są już w kuchni, pora zabrać się do dzieła!

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko lub wodę, dodaj płatki owsiane. Zacznij podgrzewać, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżkę miodu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Owsianka w zależności od rodzaju płatków powinna się gotować od 5 do 7 minut.

Przełóż owsiankę do miski. Na wierzch owsianki ułóż banana pokrojonego w plasterki, owoce i orzechy. Na koniec posyp pokruszonym kozim twarożkiem. Et voila!

Czy wiesz, że…?

mleko kozie jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego,

mleko kozie charakteryzuje się wyższą zawartością składników mineralnych i witamin, np. B1,B2, B3, B5, A, D,

mleko kozie ma mniejszą zawartość laktozy w porównaniu z mlekiem krowim i większą zawartość oligosacharydów,

sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi mózgu noworodków, działającym ochronnie na śluzówkę jelita.

Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

Przepis powstał w pracowni Jakuba Kuronia.

Artykuł powstał na podstawie merytorycznego wkładu producenta kozich serów AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J. oraz we współpracy merytorycznej z mgr Hanną Francuz z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie w Poznaniu.