Owsianka to nuda? W życiu! Dzisiaj chcemy Wam pokazać wyśmienitą owsiankę z kozim twarogiem, orzechami i owocami, zarówno dla smakoszy owsianek jak i dla wszystkich, którzy po prostu poszukują nowych smaków od samego rana, które można przygotować w mgnieniu oka. Podziękujecie nam później, a tymczasem zapraszamy już do przepisu.
Poniżej znajdziecie wszystkie składniki owsianki dla 2 osób wraz z naszymi propozycjami dodatków:
1/2 szklanki płatków owsianych,
2 szklanki wody lub mleka,
łyżka miodu,
szczypta soli,
1 banan,
garść ulubionych drobnych owoców,
2 łyżki orzechów laskowych,
100 g koziego twarogu wiejskiego.
Jeżeli wszystkie składniki są już w kuchni, pora zabrać się do dzieła!
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko lub wodę, dodaj płatki owsiane. Zacznij podgrzewać, wsyp szczyptę soli, dodaj łyżkę miodu. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Owsianka w zależności od rodzaju płatków powinna się gotować od 5 do 7 minut.
Przełóż owsiankę do miski. Na wierzch owsianki ułóż banana pokrojonego w plasterki, owoce i orzechy. Na koniec posyp pokruszonym kozim twarożkiem. Et voila!
Czy wiesz, że…?
mleko kozie jest lepiej przyswajalne od mleka krowiego,
mleko kozie charakteryzuje się wyższą zawartością składników mineralnych i witamin, np. B1,B2, B3, B5, A, D,
mleko kozie ma mniejszą zawartość laktozy w porównaniu z mlekiem krowim i większą zawartość oligosacharydów,
sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi mózgu noworodków, działającym ochronnie na śluzówkę jelita.
Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
Przepis powstał w pracowni Jakuba Kuronia.
Artykuł powstał na podstawie merytorycznego wkładu producenta kozich serów AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J. oraz we współpracy merytorycznej z mgr Hanną Francuz z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie w Poznaniu.