Próbowaliście kiedykolwiek smażonej cykorii z patelni? Zapewniamy, że naprawdę warto. To niesamowita przekąska lub dodatek do obiadu!
składniki:
- 4 cykorie
- trochę masła i soli
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka ciemnego cukru
- łyżka balsamico
przyrządzanie:
Cykorię wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i zostawiamy na kilka minut na sitku, żeby ja trochę odsączyć. Kroimy w zależności od wielkości na pół lub na ćwiartki.
W rondelku rozgrzewamy trochę masła. Układamy kawałki cykorii ściśle obok siebie i szybko podsmażamy, tak aby cykoria nabrała delikatnie koloru. Posypujemy cukrem i podlewamy balsamico. Przewracamy tak, aby cykoria skarmelizowała się z każdej strony, a płyn odparował. Podajemy bardzo gorącą, prosto z patelni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem