Przepis dla zakochanych w bezmięsnych potrawach, ale zdecydowanie polecamy każdemu. Smażone kotleciki z czerwonej soczewicy! Pyszne!
składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- garść posiekanej pietruszki
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, kumin
- olej do smażenia
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
przyrządzanie:
- Warzywa obieramy
- Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody, solimy na końcu!
- Cebulę, czosnek potraktuj nożem na małe kawałki
- Podsmaż na oleju, przez 3 minuty
- Marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj do cebulki i czosnku i podsmaż kolejne 2 minuty
- Soczewicę odcedź i odstaw do wystudzenia
- Wszystkie składniki połącz razem w misce, dodaj jajko, mąkę i utwórz masę, która będzie plastyczna i z której da się ulepić kotleciki do smażenia
- smaż na rozgrzanej patelni, na złoto