Przepis dla zakochanych w bezmięsnych potrawach, ale zdecydowanie polecamy każdemu. Smażone kotleciki z czerwonej soczewicy! Pyszne!

składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- garść posiekanej pietruszki
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, kumin
- olej do smażenia
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
przyrządzanie:
- Warzywa obieramy
- Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody, solimy na końcu!
- Cebulę, czosnek potraktuj nożem na małe kawałki
- Podsmaż na oleju, przez 3 minuty
- Marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj do cebulki i czosnku i podsmaż kolejne 2 minuty
- Soczewicę odcedź i odstaw do wystudzenia
- Wszystkie składniki połącz razem w misce, dodaj jajko, mąkę i utwórz masę, która będzie plastyczna i z której da się ulepić kotleciki do smażenia
- smaż na rozgrzanej patelni, na złoto
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














