Atrakcyjnie wyglądające danie z kabaczka z dowolnie dobranymi sosami
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 duży kabaczek
1 jajo
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Kabaczek umyć, cienko obrać, a następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ze środka każdego plastra usunąć pestki. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli, a bułkę tartą wymieszać z otrębami. Każdy kawałek posypać solą i pieprzem, a potem maczać w jajku i obtaczać z bułce i otrębach, mocno dociskając panierkę, aby nie odchodziła w trakcie smażenia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru oleju i układać porcje na talerzach. W środku każdego plastra umieścić po kleksie dwóch różnobarwnych sosów (np. czosnkowego i curry czy majonezowego i chillii id.). Udekorować liścmi bazylii lub innymi ziołami.