Mini marchewki smażone w otoczce wyrazistych przypraw. Podajemy je z jogurtem kozim.
składniki:
- około 20 sztuk młodej marchewki
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka drobno startego sera
- mąka do obtoczenia
- 1 jajko, roztrzepane
- olej do smażenia
- jogurt kozi
- bazylia
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Marchewki ugotować al dente.
- Dokładnie wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Wymieszać bułkę tartą ze skórką z limonki, papryczką chilli, pietruszką i serem.
- Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułką tartą.
- Smażyć przez 2 minuty, aż będą mieć złoty kolor.
- Podawaj z jogurtem kozim, wymieszanym z bazylią i pieprzem.