Mini marchewki smażone w otoczce wyrazistych przypraw. Podajemy je z jogurtem kozim.

składniki:
- około 20 sztuk młodej marchewki
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka drobno startego sera
- mąka do obtoczenia
- 1 jajko, roztrzepane
- olej do smażenia
- jogurt kozi
- bazylia
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Marchewki ugotować al dente.
- Dokładnie wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Wymieszać bułkę tartą ze skórką z limonki, papryczką chilli, pietruszką i serem.
- Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułką tartą.
- Smażyć przez 2 minuty, aż będą mieć złoty kolor.
- Podawaj z jogurtem kozim, wymieszanym z bazylią i pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














