Usmażone pieczarki na maśle to prosta przekąska, która urozmaici każde danie główne.

składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
przyrządzanie:
- Pieczarki czyścimy zdejmując wierzchnią skórkę. W pieczarkach oddzielamy nóżkę od kapelusza – nie kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzane masło kładziemy kapelusze pieczarek i nóżki. Smażymy lekko z obu stron, przyprawiając solą i pieprzem. Następnie dusimy ok. 5 minut. W tym czasie pieczarki puszczą wodę i zmniejszą objętość. Po duszeniu ponownie smażymy pieczarki. Za każdym razem kiedy przekładamy pieczarki doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














