Chcesz zacząć dzień od solidnego śniadania? Lepszej propozycji z pewnością nie znajdziesz! Tosty z jajkiem poche, czyli tzw. po benedyktyńsku sprawią, że będziesz mieć energię na cały dzień.
składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba
- sos tatarski
- majonez
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu
przyrządzanie:
- Jajko wybić delikatnie do małej filiżanki tak, aby żółtko pozostało w całości
- W średnim garnku zagotować około litra wody, dodać ocet
- Gdy woda się zagotuje, zamieszać energicznie tak, aby powstał wir i natychmiast wlać delikatnie w środek wiru jajko z filiżanki, łyżką delikatnie zagarnąć białko tak, by utworzyła się kulka
- Gotować około 2 – 3 minut
- Grzankę usmażyć na patelni.
- Posypać solą i pieprzem
- Położyć na to jajko, polać sosem tatarskim.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















